UEF/MOOC: Ohjeet Todistus-aktiviteetin käyttöön

Sisällysluettelo

1. Aihealueen lisääminen kurssille

1.1 Rajoita pääsy aihealueeseen tai aktiviteettiin

2. Todistus-aktiviteetin lisääminen kurssille

3. Todistuksen verifiointi

Todistus-aktiviteettia voidaan hyödyntää MOOC-kursseilla, kun halutaan antaa opiskelijoille mahdollisuus tulostaa ns. kuitti suorittamastaan kurssista. Opiskelija voi tällöin tulostaa kurssin pakollisten tehtävien tekemisen jälkeen todistuksen, jonka perusteella hän voi hakea opintopisteitä.

Todistuksen tulostusmahdollisuus kannattaa kuitenkin antaa vasta silloin, kun opiskelija on suorittanut kurssin pakolliset osiot. Tässä voidaan hyödyntää rajoituksia suoritusten seurannassa.

1. Aihealueen lisääminen kurssille

Suosittelen ensimmäisenä lisäämään kurssillesi aihealueen, johon voit lisätä ohjeistuksen avoimen yliopiston opiskelijaksi liittymiseen, ja myöhemmin Todistus-aktiviteetin. Saat lisättyä aihealueita kurssillesi siirtymällä ensin Kurssin muokkaustilaan (Hallintatyökalut: Muokkaustila päälle tai oikean yläkulman ratas: Muokkaustila päälle). Löydät kurssin aihealuelistauksen alalaidasta oikealta painikkeen Lisää aiheita:

1.1 Rajoita pääsy aihealueeseen (tai aktiviteettiin)

Kun sinulla on tyhjä aihealue valmiina, voit viedä siihen ohjeistuksen avoimen yliopiston opiskelijaksi liittymistä varten. Muokkaustilassa ollessasi klikkaa aihealueen oikealta puolelta Muokkaa, ja valitse sen alta Muokkaa-asetus. Pääset aihealueen yhteenvetoon, jonka asetuksista löydät osion Rajoita pääsy:

Klikkaamalla Lisää rajoitus…-painiketta, pääset lisäämään rajoitteen. Valitse avautuvasta valikosta Aktiviteetin suoritus:

Nyt sinulle on lisätty aktiviteetin suoritus-rajoite, jota pääset muokkaamaan. Voit esimerkiksi määritellä niin, että kurssisi tentti täytyy olla merkitty suoritetuksi, jotta aihealue tulee näkyviin. Voit myös määritellä tähän, että tentistä on saatava hyväksytty arvosana:

Jos kurssillasi on enemmän pakollisia tehtäviä, voit lisätä jokaista suoritettavaa aktiviteettia kohden ehdot. Tällöin aihealue tulee näkyviin, kun kaikki lisäämäsi ehdot ovat täyttyneet.

Kun olet valmis, klikkaa Tallenna muutokset. Nyt sinun kurssillasi on aihealue, joka tulee opiskelijoille näkyviin vasta silloin, kuin kaikki luomasi ehdot ovat täyttyneet.

2. Todistus-aktiviteetin lisääminen kurssille

Voit seuraavaksi lisätä Todistus-aktiviteetin aiemmin luomaasi aihealueeseen. Klikkaa aihealueen alapuolella olevaa Lisää aktiviteetti tai aineisto-painiketta ja valitse aktiviteettilistauksesta Todistus, ja klikkaa lopuksi Lisää:

Tämän jälkeen määrittele todistus-aktiviteetille Nimi (aktiviteetin nimi, joka näkyy Moodle-kurssilla opiskelijalle), esimerkiksi Todistus kurssin suorituksesta. Voit määritellä alempaa Asetukset-osiosta esimerkiksi sen, että toimitetaanko todistukset sähköpostitse, vai annetaanko opiskelijan itse tulostaa todistuksensa. Voit myös asettaa todistukselle tulostus-, muokkaus ja kopiointisuojaukset. Voit myös valita Kyllä kohtaan Lähetä todistus sähköpostitse opettajille, jos haluat itsellesi kopion lähetetyistä todistuksista.

HUOM! Jos haluat, että todistukset jaetaan osallistujille sähköpostitse, lisää myös Todistus-aktiviteettiin pääsyn rajoitteet samalla tavoin, kuin aihealueelle. Muutoin kaikille opiskelijoille lähetetään kerralla todistukset. Saat lisättyä rajoitteet saman asetusvalikon kohdasta Rajoita pääsy.

Kun asetukset ovat valmiina, klikkaa Tallenna ja näytä. Pääset seuraavaksi näkymään, jossa todistuksen voi ladata. Klikkaa kuitenkin näkymän oikealta puolelta rattaan kuvaketta ja valitse Muokkaa todistuksen asetuksia. Seuraavaksi otamme käyttöön DC-Moodleen valmiiksi luodun Todistusaihion:

Valitse Lataa todistusaihio osiosta UEF Todistuspohja, ja klikkaa Lataa. Valitse Jatka, kun järjestelmä kysyy, että oletko varma. Nyt sinulla on valmis todistuspohja, jota voit esikatsella klikkaamalla Tallenna muutokset ja esikatsele:

3. Todistuksen verifiointi

Todistus voidaan verifioida todistukseen tulostetun verifiointikoodin perusteella. Syöttämällä todistuksen koodin verifiointikenttään sivulla https://digicampus.fi/mod/customcert/verify_certificate.php
voit tarkastaa todistuksen tiedot, kuten opiskelijan ja kurssin, jolta todistus on tulostettu.